Anna O. Brambilla

Ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf

Ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf – her er en guide til de spørsmålene som er tillatt, men aldri elsket av bryllupsfotografer.

Husk at det er ingen spørsmål et par ikke har lov til å stille!

Blir det billigere hvis jeg redigerer bildene selv?

Vi så i tidligere artikler at redigering faktisk er en del av prisen. Imidlertid vil profesjonelle fotografer ikke levere rå eller uredigerte filer. Bildet vi produserer fra komposisjon til redigering er vårt «visitkort».
Vi jobber hardt for å ha en sammenhengende stil, for å skape de beste mulige minnene for våre par, og hver del av jobben er like viktig.
Så viktig som det er for våre kunder å ha flotte bilder av deres spesielle dag, er det for oss å ha dem for å tiltrekke fremtidige kunder.

Kan vi få rabatt?

Som vi så i en annen artikkel, er bryllupsfotografering kostbart av mange grunner. Så å be om rabatt kan oppfattes som respektløst. Det finnes mange måter å formulere dette spørsmålet på som vil være mer høflig.

Et eksempel er: «Dette er budsjettet vårt, tror du vi kan finne en løsning som vil være tilfredsstillende for oss begge til denne prisen?»

Husk imidlertid at en fotograf som tar 5000 €/50 000 NOK som utgangspunkt for prisen sin, mest sannsynlig ikke vil jobbe for 1000 €/10 000 NOK.

Kan du få meg til å se "bedre" ut? Jeg er ikke fotogen.

Det ikke finnes noe slikt som «ikke fotogene mennesker», bare dårlige fotografer. Dette er hva jeg lærte mens jeg studerte fotografering og tok bilder i mange bryllup.
Du ser flott ut. Som fotografer er jobben vår å få deg til å se best mulig ut uten at du trenger å anstrenge deg for dette.
Den eneste anbefalingen jeg kan gi til kommende bruder og brudgommer er å bare være glade og nyte dagen deres.
Når du er lykkelig, vises det, og kameraet ser det.

Ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf spørre bryllupsfotografen din om

Hvorfor får jeg ikke alle bildene?

I et nøtteskall: fordi ikke alle bilder er gode bilder.
Å ta bilder i et bryllup kan resultere i flere hundre, noen ganger til og med flere tusen, bilder – ikke alle vil fange det beste av alle. Du velger en fotograf fordi du likte porteføljen deres, deres kunstneriske syn og du likte sannsynligvis det du så i bryllup de fotograferte før. Stol på bryllupsfotografen din. En stor del av jobben vår er å gå gjennom den store mengden bilder vi tok og velge de som representerer bryllupsdagen din best.
Kvalitet over kvantitet.

Kan vi gjenskape disse bildene?

Svaret her avhenger litt av bildet du vil gjenskape og av hvor mange bilder du vil gjenskape. Jeg spør alltid parene mine om de har noen inspirerende bilder de liker, for bedre å forstå forventningene deres. Men hver fotograf er like unik som hvert bryllup er. Du velger den aktuelle fotografen fordi du liker porteføljen deres. Selvfølgelig er det alltid mulig å prøve å gjenskape et bilde med tanke på at det kan se annerledes ut enn forventet. Jeg personlig foretrekker å fokusere energien min på å fange oppriktige og spontane øyeblikk fordi det er de du virkelig vil like å se tilbake på.

Kan jeg ha opphavsretten til bildene?

Du vil ha rett til å reprodusere, skrive ut og dele bildene på sosiale medier, men opphavsretten holdes av fotografen, fordi det er de som har laget bildene. Å ha opphavsretten vil imidlertid ikke gi fotografen rett til å bruke bildene på den måten de vil. Husk å diskutere dette og avtal rimelig bruk med fotografen din mens du lager kontrakten.

Husk: det er ingen spørsmål du noen gang bør være redd for å stille, men jeg håper denne artikkelen ga deg svar på spørsmål som ikke alle fotografer liker å svare på.

Ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf

Anna O. Brambilla

ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf

ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf spørre bryllupsfotografen din om

Ting du ikke vil henvende med en bryllupsfotograf spørre bryllupsfotografen din om spørre bryllupsfotografen din om spørre bryllupsfotografen din om 

Bestillinger for 2025 er offisielt åpne! 🤍
Ikke gå glipp av muligheten til å sikre din foretrukne dato.