Anna O. Brambilla

ENGLISH

Hva du IKKE skal spørre bryllupsfotografen din om

Husk at det er ingen spørsmål et par ikke har lov til å stille, men her kan du finne noen få svar på spørsmål som bryllupsfotografer hører veldig ofte og som de sjelden svarer på slik kundene ønsker.

Blir det billigere hvis jeg redigerer bildene selv?

Vi så i tidligere artikler at redigering faktisk er en del av prisen. Profesjonelle fotografer vil imidlertid ikke levere RAW eller uredigerte filer. Bildet vi produserer fra komposisjon til redigering er visittkortet vårt. Vi jobber hardt for å ha en sammenhengende stil, for å skape best mulige minner for våre par, og hver del av jobben er like viktig og nødvendig for at vi skal fortsette å utvikle selskapet vårt, like mye som det er viktig for vår klient å ha gode bilder fra deres spesielle dag.

Kan vi få rabatt?

Som vi så i en annen artikkel, er bryllupsfotografering dyrt av et par grunner. Så det å be om rabatt kan oppfattes som litt respektløst, og det vil gjøre en verden av forskjell hvis du formulerer forespørselen din annerledes. For eksempel, «dette er budsjettet vårt, tror du vi kan finne en løsning som vil være tilfredsstillende for oss begge for denne prisen?». Husk imidlertid at en fotograf som har en startpris på på 5000€/50 000,- NOK mest sannsynlig ikke vil jobbe for 1000€/10 000,- NOK.

Kan du få meg til å se "bedre" ut? Jeg er ikke fotogen.

2 år med fotografskole og mange bryllup har lært meg at det ikke er noe som heter «ikke fotogene mennesker», men bare dårlige fotografer. Du ser bra ut. Og du trenger ikke noen form for ekstrem retusjering. Som fotografer er jobben vår å få deg til å se ut som ditt beste uten at du legger noen innsats i denne tanken. Den eneste anbefalingen jeg kan gi fremtidige bruder og brudgom er å bare være glad og nyte dagen deres. Når du er glad, viser du det og kameraet ser det.

Hvorfor får jeg ikke alle bildene?

I et nøtteskall: fordi ikke alle bilder er gode bilder.
Å ta bilder i et bryllup kan resultere i flere hundre, noen ganger til og med flere tusen, bilder – ikke alle vil fange det beste av alle. Du velger en fotograf fordi du likte porteføljen deres, deres kunstneriske syn og du likte sannsynligvis det du så i bryllup de fotograferte før. Stol på bryllupsfotografen din. En stor del av jobben vår er å gå gjennom den store mengden bilder vi tok og velge de som representerer bryllupsdagen din best.
Kvalitet over kvantitet.

Kan vi gjenskape disse bildene?

Svaret her avhenger litt av bildet du vil gjenskape og av hvor mange bilder du vil gjenskape. Jeg spør alltid parene mine om de har noen inspirerende bilder de liker, for bedre å forstå forventningene deres. Men hver fotograf er like unik som hvert bryllup er. Du velger den aktuelle fotografen fordi du liker porteføljen deres. Selvfølgelig er det alltid mulig å prøve å gjenskape et bilde med tanke på at det kan se annerledes ut enn forventet. Jeg personlig foretrekker å fokusere energien min på å fange oppriktige og spontane øyeblikk fordi det er de du virkelig vil like å se tilbake på.

Kan jeg ha opphavsretten til bildene?

Du vil ha rett til å reprodusere, skrive ut og dele bildene på sosiale medier, men opphavsretten holdes av fotografen, fordi det er de som har laget bildene. Å ha opphavsretten vil imidlertid ikke gi fotografen rett til å bruke bildene på den måten de vil. Husk å diskutere dette og avtal rimelig bruk med fotografen din mens du lager kontrakten.

Husk: det er ingen spørsmål du noen gang bør være redd for å stille, men jeg håper denne artikkelen ga deg svar på spørsmål som ikke alle fotografer liker å svare på.