Anna O. Brambilla

ENGLISH

Hva du bør spørre bryllupsfotografen din om

Planlegging av et bryllup er en spennende ting, og med så mye spenning kan det også følge med litt stress. I løpet av denne hektiske tiden kan det være vanskelig å vite hva du bør spørre din bryllupsfotograf om. Og hva du aldri skal spørre dem om!

Er du være tilgjengelig på min dato?

Når du sender en forespørsel til en bryllupsfotograf, er det veldig viktig å spesifisere datoen og tidspunktet for bryllupet ditt. Hvis du er forelsket i en bestemt fotograf sitt arbeid, er det også veldig viktig å spørre om de vil fotografere bryllupet selv eller om de jobber i team og outsourcer oppdrag til hverandre.

Er du kjent med lokasjonen min?

Eller vil du besøke det før bryllupsdagen? Jeg personlig liker å rekognosere steder og tilbringer mye tid på å besøke dem. Spesielt når det gjelder unike og spesielle steder, tror jeg det er veldig viktig å bli kjent med stedet og sjekke hvordan lyset beveger seg i løpet av dagen.

Hvilke rettigheter har vi på digitale filer?

Dette er et svært viktig spørsmål, og svaret bør stå i kontrakten. Sannsynligvis vil du ha rettighetene til å reprodusere, skrive ut og dele bildene på nettet – noen fotografer kan kreve en kreditering når de blir publisert på sosiale medier. Du vil kunne bruke bildene så mye du vil, bortsett fra å selge dem for fortjeneste. Fotografen vil være opphavsrettsinnehaver av bildene, noe som betyr at de er personen som skapte disse bildene. Dette betyr ikke at de kan bruke bildene på hvilken som helst måte de vil, og du bør diskutere rettferdig bruk og komme til en avtale om dette temaet.

Kan vi lese kontrakten?

Alltid, alltid, alltid be om å se kontrakten. I de fleste tilfeller vil du finne all informasjonen du trenger i disse sidene. Spør om betalingsalternativer, ekstra gebyrer og tilleggsomkostninger, diskuter (og stat!) klart hva som er inkludert i pakken din, når bildene vil bli levert, sjekk fotografens avbestillingspolicy (inkludert hva som vil skje hvis de må avbestille for deg) og så videre.

Jeg vil sikre deg som min bryllupsfotograf, hva nå?

Sørg for at alle spørsmålene dine er tilfredsstillende besvart, les grundig hva kontrakten sier og signer alltid kontrakten. Ikke stol på en fotograf som ikke presenterer deg for en skriftlig avtale.
Til syvende og sist er det veldig viktig å føle deg komfortabel rundt fotografen din. Så, hvis det er mulig, vil jeg alltid anbefale å møtes over en kaffe bare for å prate og se om kjemien stemmer før du tar ditt endelige valg.